Novi Sad
11.09.2012.
16:20
Udruženje građana "Novosadska biciklistička inicijativa" (NBI) pokrenulo je akciju mapiranja stanja na biciklističkim stazama, trakama i svih problema na pratećoj biciklističkoj infrastrukturi.
  • dedekanja

    01.10.2012 08:10
    OKUPACIJA
    Da li je neko uspeo da prodje bicikilstickom stazom (normalno biciklom) od stanice do mosta, a da nije bar jednom "zaglavio"? To mu dodje kao ona "Nemoguca misija"! Nije nista bolja situacija i na ostalim relacijama. Pesaci, roleri, skejt, kolica sa bebama, crna braca sa trokolicama, mopedi, skuteri, vespe, motori, motorcine, cetvorotocakasi... I svi uzimaju za pravo da ospu paljbu na bicikliste sto voze stazom koja je i predvidjena za njih!!! Ima tu i rupa i gradjevinskih prepreka i visokih bankina i ... Ali sa njima je lakse izaci na kraj nego sa bahatim uljezima!!! Kada ce policije (zasto da ne i komunalna?) poceti da sankcionisu te probleme? Izgleda da bi biciklisticke staze trebalo opasati "Berlinskim zidom" da bi se mogle privesti nameni???
  • Dragan

    15.09.2012 13:44
    Podrška inicijativi...
    POdržavam inicijative ovakve vrste. Ne znam mnogo o udruženju građana "Novosadska biciklistička inicijativa", ali mislim da su ovakve akcije jedan od načina da građani pomognu lokalnim vlastima da "čuju" konkretne probleme građana, a i da dobiju smernice o mogućim načinima rešavanja tih problema. A to je već solidan korak ka pozitivnim promenama.
    Ovom prilikom pozivam i moje ostale sugrađane koji imaju vremena, motiva i znanja (na žalost, ja ne ispunjavam prethodne uslove), da se organizuju i na ovakav konkretan način pokušaju da se izbore za unapređenje uslova življenja u našem gradu.
  • Biciklistkinja

    13.09.2012 19:15
    Veliki problem su pešaci koji šetaju biciklističkim stazama (ili ipak samo stoje na sred staze), ima ih dosta na Bulevaru Oslobođenja...
    Zbog njih mi se juče i dogodio manji udes sa drugim biciklistom, jer sam ja prešla na levu stranu (da zaobiđem statistu), a jedan biciklista je hteo da me obiđe, ali pod brzinom nije uspeo na vreme da zakoći i udario, srećom, samo u moj zadnji točak...
  • 1 NS

    12.09.2012 18:00
    Replika
    Problemi kod žena s kolicima su sledeći...
    1. Imaju na raspolaganju više metara trotoara, a oduzimaju jedinih pola metra (s obzirom da treba da je na desnoj strani, a levom stranom i praktično naiđe neki iz suprotnog smera) biciklisti.
    2. Zbog brzih/ludih skuteraša i biciklista bezbednije im je "gore".
    3. Primer se deci daje što pre.
    4. Što reče neko, svakako se negde spuštaju sa ivičnjaka i vraćaju na isti. Izuzev ako kontinuirano voze bic. stazom.

    Itd!
    (Dvotočkaši se ne mogu voziti previše sporo)
  • stevica

    12.09.2012 15:22
    bajs
    generalno, bicikl je vozilo i kao takvo bi se trebalo voziti na putu [sem auto-puta.]. to sto smo agresivan narod pa je to izuzetno opasno, to je vec drugo pitanje.
  • veksy

    12.09.2012 12:13
    Treba edukovati i bicikliste o ponašanju u saobraćaju jer pouzdano znam da mnogi ne znaju kojom stanom moraju da se kreću. Ali to ne vredi pre obezbeđivanja elementarnih uslova bezbednog kretanja po biciklističkim stazama. Edukacija je potrebna i vozačima automobila, jer sam čak i od taksista čula da na biciklu ne smem da se krećem po putu.
  • Stevan

    12.09.2012 09:45
    Bicikl, pravila ( da li postoje)
    Tema radalcije je za svaku pohvalu. Smatram da bi temi kratanja biciklista po gradu trebalo posvetiti vise prostora. Tu mislim na vas portal.
    -Da li postoji pravilo desne strane
    - Ko bi bio kriv kada bi na mene koji vozim auto, pri skretanju u desno, udario bicikl koji tera levom stranom ulice. Ja, kao vozac, mahinalno obracam paznju na desnus svoju stranu, propustam pesake i bicikliste i zapostavljam pogled na levo.
    Ako sam pogodio temu, onda bi i saobracajna policija mogla pomoci u podizanju svesti da i u toj oblasti postoje pravila kojih se ljudi koji zive u gradu trebali pridrzavati.
  • 12.09.2012 09:19
    Neko je spomenuo rupu-ulegnuće dijagonalno od Limanske pijace. Takođe, postoji problem na raskrsnici Bulevara oslobođenja, Braće Ribnikar i Maksima Gorkog. Sa jedne strane su previsoke bankine, a sa druge strane su rupe. Kod Limanske pijace sve bake parkiraju cveće na biciklističku stazu, a kombiji donose robu za mesare i parkiraju - na biciklističku stazu. Još veći problem je Vojvođanska ulica, koja nema biciklističke staze, a i put i trotoar su skraćeni parking mestima, naročito je problem kada iz Vojvođanske skrećete levo na Bulevar, pa još uzbrdo, ili na drugu stranu levo u Šekspirovu, gde se od parkiranih kombija ne vidi ništa dok ne izađete u raskrsnicu. Međutim, prvo što bi trebalo uraditi je staviti na određenim rastojanjima veliki plavi znak obaveštenja na kojem će biti NACRTANI PA PRECRTANI: pešaci, roleraši, skejteri, šetači pasa, mame sa kolicima, motori, parkiranje motora i automobila i babe sa ručnim kolicima sa pijace. Pa, iako je narod nepismen, slike će valjda razumeti. Što se tiče onih koji guraju kolica samo na prelazu - i ja sam mama, pa posle par bankina naučiš da manipulišeš kolicima!? Zaboga, nije to kvantna fizika, nego vas mrzi da dižete točkove. Šta bi bilo kada bi svi radili samo ono što nama odgovara...
  • Sale

    12.09.2012 08:38
    Podrška inicijativi
    Veoma sam ponosan što je Novi Sad pionir u uspostavljanju mreže biciklističkih staza, još u ondašnjoj Jugoslaviji i što se teži stalnom unapređenju istih.
    Predlažem NBI da otvori i svoj web sajt, nisu svi biciklisti članovi Facebooka.
    Na Naselju, bul. Raše Radujkova ima deonicu (preko puta praonice)na koju nikad nije stavljen habajući sloj asfalta, te je grbavo, a ivičnjaci i šahtovi vire nekoliko centimetara. U nastavku prema pruzi se spajaju biciklistička i pešačka staza koje su odvojene belom punom linijom. Ukupna širina je jedva dovoljna da se dva bicikla mimoiđu, a kamoli da se deli sa pešacima. A, na toj deonici je pešački saobraćaj prilično živ. Iako ima izuzetaka, većina pešaka se pridržava bele linije.
  • 12.09.2012 07:55
    @EvoJa, ne znam gde i šta gledaš na Bul. Evrope, ali tamo ima trotoar širine ne manje od 3,5 metra!

    ''Razumem da ti smetaju pesaci na biciklistickim stazama, smetaju i meni. Al' ne vidim sta je problem kad zena sa kolicima predje semafor tu gde nema bankine i posle se skloni na trotoar...''

    Kao prvo kada silazi sa trotoara na stazu opet ima ivičnjak preko kojeg treba da pređe.
    Drugo, meni kao biciklisti smeta što često uz ta kolica ide u još jedno dete koje nije svesno saobraćaja i može veoma lako da podleti pod točak.
    Treće, smeta mi jer ja idem mnogo brže od tog pešaka sa kolicima ili ako naiđe neko s biciklom iz suprotnog smera ne možemo da se mimoiđemo.

    To nije bankina, to je ivičnjak. Bankina se nalazi samo na putevima van naselja, to je zemljani deo pored puta, širine 80-120 cm.

    Ako već pešacima smetaju bašte po trotoarima, neka idu kolovozom, ako smeju, tamo imaju 2-3 trake i mnogo je šire od bic. staze.

    Ne znam šta se bunite za bicikle u centru, tamo nisam nikada video nekoga da vozi brzo bicikl. Bio sam u centru par puta biciklom i kada dođem u gužvu nisam vozio više od 10-15 km/h (imam brzinomer na biciklu).
  • 12.09.2012 07:47
    Ja sam pesak ali podrzavam sredjivanje biciklistickih staza i neku akciju kako bi pesaci skontali da im tu nije mesto. Otkad sam se rodila naucena sam da biciklistickom stazom idu biciklovi i da mi tu nije mesto, a posebno da pazim kad je prelazim, isto kao i ulicu kad prelazim.
    Jedino se ne slazem sa jednim, a to je prelazak preko prelaza roditelja sa kolicima (nisam roditelj ali sam nekoliko puta gurala bebe u kolicima). Zaista je jako nezgodno i opasno (dugo traje, i zavisi od kolica i tvoje vestine) izvoditi vratolomije na ogromnim ivicnjacima koje ima vecina prelaza. Ja sam sa biciklistickih kretala ali tokom prelaska bih se sklonila na zebru, no primetila sam vrlo nezadovoljne bicikliste iako su imali mesta da krenu pored mene normalno. Naravno da nisam za voznju kolica po stazi inace ali kad se prelazi ulica... uh... Zaista bi trebalo napraviti da se ti ivicnjaci spustaju.
  • veksy

    12.09.2012 07:38
    hvala na ovoj akciji
    Lično mi je juče pomoglo obeležavanje problema jer u protivnom ne bih videla ogromno ulegnuće kod semafora preko puta limanske pijace. Nadam se da će uticati na one kojima je akcija namenjena.
  • TT

    12.09.2012 07:07
    @evoja
    o kojem gradu ti pričaš?
  • Rothko

    12.09.2012 07:06
    Ako neko iz oranizacije čita komentare neka obrate pažnju na jako visoke ivičnjake na raskrsnici Novosadskog sajma i Hajduk Veljkove. Mislim da bi to moglo bukvalno običnim čekićem da se izreguliše a pomoglo bi ne samo biciklistima nego i ljudima u i sa kolicima.
    Pozdravljam akciju!
  • @1 NS

    12.09.2012 06:49
    Razumem da ti smetaju pesaci na biciklistickim stazama, smetaju i meni. Al' ne vidim sta je problem kad zena sa kolicima predje semafor tu gde nema bankine i posle se skloni na trotoar. Tu bi trebalo da se obratite JKP Put ili ko je vec zaduzen za uredjivanje pesackih staza, jer su napravili ogromne bankine na pesackim prelazima koje nicemu ne sluze.
  • Sajlovčanin biciklista

    12.09.2012 06:15
    Fale šahte
    Na neosvetljenoj relaciji između benzinske pumpe i groblja, na biciklističkoj stazi, fale 3 šahte. Stoje rupe samo, već mesec dana.

    Mapirajte to...
  • evo ja

    12.09.2012 05:26
    ja prva setam stazom za bicikle! a zasto? zato sto na prokletom bulevaru evrope ne postoji staza za pesake! molim lepo!
  • Baltazar

    12.09.2012 04:23
    Reklame
    Na veoma mnogo mesta reklame zaklanjaju pogled biciklistima na druge, kao i drugima (vozačima i pešacima) na bicikliste koji dolaze. Trebalo bi zabraniti reklame na manje od 2 metra od biciklističke staze. Najveći biser je jedna reklama na Futoškoj, koja ulazi u bici stazu, pa može nesmotren čovek da udari ramenom/glavom u nju dok vozi bajs po stazi.

    Posle 30 godina vožnje bajsa po NS, tvrdim da su bici staze najopasnije mesto za vožnju (barem za odrasle). Svi udesi koje sam ikada imao (s kolima i pešacima) bili su upravo na biciklističkoj stazi. Nepreglednost ne prvom mestu uzrok.
  • 12.09.2012 01:38
    Doprinos
    CEO Futoški put bi mogao da se sredi (što se mene tiče)..asfalt je kritičan za vožnju, pogotovo zbog silnih džombi, koji su nastali zbog rasta korenja platana uglavnom..a ni Futoška ulica nije bolja.

    Preko od garaže JGSP-a ima pumpa oko koje ni nema staza da se normalno voziš, nego moraš ko kamikaza da im ideš u susret, ako voziš za Veternik..a ako hoćeš do centra Veternika bajsom, moraš da je deliš sa pešacima do Lipovog gaja. Veoma je zabavno za vožnju po mraku tuda..bez normalnog osvetljenja.
  • Lalla@Zoran

    12.09.2012 00:45
    racija na bicikliste
    radi licne informisanosti;
    verovatno i jedino valda u Novom Sadu je dva tri dana vrsena bukvalno racija na bicikliste;
    u KAFIC ZONI nazvanoj pesacka zona!!!!!!!...
    Cudo; kako nikom ne smeta zakrcenost stolicama,stolovima i suncobranima KAFIC ZONE zvanom pesacka zona?????????!!!!!!!!!!!!.....
    Zakonom je regulisano procentualno koliko povrsine moze biti zauzeto!!!!!!!!!......
    Mislim da ne postoji u svetu Grad gde nije omoguceno biciklom da se prodje kroz centar grada!!!!!!!!!!!!................
    Dobar deo trotoara je takodje zauzet ispred kafica i poslasticarnica stolovima,stolicama i suncobranima;
    pa pesaci da bi prosli, moraju silaziti sa pesacke staze i ici biciklistickim stazama,usput zaobilazeci parkirane motore,pa bogami i automobile;
    ciji vlasnici bi, kada bi mogli,valda i u kafic usli!!!
    Naravno nadlezni,ne da ne reaguju,vec cesto mogu biti vidjeni kako i sami se veoma slicno ponasaju......i pored toga sto kaznjavaju bicikliste za isti prekrsaj!!!!!!!!!!.......
  • 12.09.2012 00:17
    Futoski put
    @ Ana

    Apsolutno se slažem. Ta strana Futoškog puta je prepuna grbi i izbočina! Nešto slično je i u delu Industrijske (ili Partizanske) ulice koji se "uliva" u Rumenačku ulicu.
  • Dvotockas

    11.09.2012 23:05
    Kod futoske pijace ograditi biciklisticku stazu sa ogradom. Zvonce se ne cuje. Nabavio sam trubicu. Ne vredi. Ljudi su ljute kad im trubim. Svadjam se sa njima. A biciklistickom pored futoske mi je najblize da dodjem do bilo kog odredista, kada se zaputim prema limanima.

    Da ne spominjem one prodavce, koji parkiraju kod futoske svoje automobile, otvore gepeke i prodaju creva za tuseve i slicno.

    Mozda nema bas veze sa mapiranjem biciklistickih staza, al' eto, da izbacim negde svoje nezadovljstvo.
  • TT

    11.09.2012 22:04
    podrška NBI
    podržavam svaku Bic akciju, da se skrene pažnja i na tu grupu stanovnika. Staze nisu danas loše koliko su nekada bile, ali postoje raznorazne bušotine po njima, samo napunjene tucanikom i ćao. Ostaju brazde i kanali.

    Takođe pozivam nadležne da rade ono za šta su plaćeni, a to je da kažnjavaju prekršioce tipa bicikla u pešačkoj zoni, bašti do staze, tipa šetanja po biciklističkoj stazi - nije sve što ima točak automatski kvalifikovano za ići po stazi- ljudi generalno nemaju kulturu kada su u pitanju staze. Rizikuju sopstvenu bezbednost, izlaze iz tih parkiranih kola bez da pogledaju, konstantno je prelaze ne gledajući, idu po njoj itd... posle kada ja nekog udarim biciklom biću ja kriv.
  • Bajker

    11.09.2012 22:02
    Polako
    Au bre bajkeri ala ste osuli drvlje i kamenje mada naravno da se slazem :)). Mislim da ce se resenje pesaka po biciklistickoj stazi resiti ili kada pocnu da kaznjavaju ili kada se jos vise omasovi biciklizam pa ljudi jednostavno nece ici na stazu jer stalno neko prolazi. Na keju su stvarno mogli da stave siru biciklisticku stazu ova je jako uzana. Sto se tice centra ja bih dozvolio da biciklovi tuda prolaze ali smanjenom brzinom, a kroz Modene normalnom brzinom. Najvise jurcaju klinci ali postaviti policiju da ih opominje malo pa ce prestati ili kazniti roditelje. Uglavnom ko negde ide izbegava Jovinu i Dunavsku ako moze. Svaka cast za akciju. Poz
  • 11.09.2012 21:12
    @Zoran
    Naravno da je dozvoljeno kretati se biciklom kroz Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu, samo pogledajte znak na ulazu u pešačku zonu koji to potvrđuje uz napomenu da se ne sme kretati brzo.
    Zar zaista postoje ljudi kojima smeta da se srede biciklističke staze samo zato što ih oni ne koriste. Zlo...
  • Zoran

    11.09.2012 20:56
    A šta je sa biciklistima u pešačkoj zoni?
    Posebno je bahato voziti bicikl kroz Dunavsku i Zmaj Jovinu ulicu. Puno ima šetača a pojavljuje se povremeno i po neki bicikl, da ne spominjem tatu i sina kako ponosno voze dvotočkaše kroz pešačku zonu.
    Koliko znam samo kroz ulicu modene je dozvoljeno voziti bicikl.
    Nema nikog da kažnjava ljude koji se neodgovorno ponašajau i nažalost tek kad neko strada onda se malo digne prašina a ništa se u suštini ne promeni.

    Bez strogih i doslednih kazni nema poboljšanja stanja u našem gradu i u društvu uopšte.
  • 11.09.2012 19:50
    kolica
    A od bebi kolica i njihove pratnje ne mozes proci biciklistickim stazama!
    Imam dvoje dece, tek zasle u dvocifrene godine, i nije mi palo na pamet da vozim kolica biciklistickom stazom zbog bezbednosti moje dece!!! A danas sam redovno izgrdjena ako im slucajno pozvonim da se maknu sa staze predvidjene za dvotockase!
    Kulturo evei nas
  • 11.09.2012 19:49
    @1 NS baš taj problem i ja, najgore su majke sa decom koje guraju kolica, pričaju na mobilni, a drugo dete puste da slobodno trčkara po stazi.
    Drugi problem su oni što vode kučiće sa povodcom po stazi. Pa se onaj povodac razvuče preko staze i nema šanse da prođeš.
    Bilo bi dobro kada bi počela policija ili komunalna policija kažnjavati pešake koji hodaju biciklističkim stazama. Kazna neka bude 5.000 din, eto brzog načina da se napuni budžet.

    @Dejan, najgore su one klinke koje nabiju slušalice na uši, niti čuju, a ni ne vide ništa okolo jer uglavno pišu poruku ili gledaju facebook na svom mobilnom. Još se razmašu kao da je cilj što više raširiti noge, a ne voziti pravo.

    @Lalla, najgori su oni što parkiraju neki kratak auto skroz do staze, a do ulice ostane 2 metra prazno. Shvatam kada čovek parkira dugačak auto, pa da ne viri na ulicu.

    Generalno staze su u jako lošem stanju, čak i neke nove koje su uradili nisu ravne nego imaju grba. Onaj deo kada se krene od ž. mosta ka kraju keja ima grba.

    Ko će da radi mapiranje staza, evo ako treba pomoć rado bih pomogao kao volonter, samo gde i kome da se javim? Vozim dosta bicikl i voleo bih da nam staze budu u dobrom stanju, bez pešaka i ostalih smetala na stazama.

    P.S. Najgora situacija je sada kod raskrsnice Novosadskog Sajma i Bul. Oslobođenja, poznati lokal (da ne pominjem ime i ne raklamiram) je izbacio svoju baštu na trotoar, tako da je pešacima kojih na tom mestu baš dosta, prostor sa 6 metara širine sužen na 2 metra, i ima ih dosta koji ne žele u gužvu nego hodaju stazom. Neko bi morao da se potrudi kako bi ta bašta bila ukinuta ili drugačije napravljena...
  • Lalla

    11.09.2012 19:14
    atak vespi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!................
    vespe i vespasi.....vespe i vespasi....
    motorno vozilo koje je registrovano...ima registarske tablice..NIJE BICIKL!!!!!!!!!!!!...
    vespasi direktno ugrozavaju zivote biciklista na biciklistickim stazama............!!!!!!!
    Naravno,zna se ko moze da sebi pristiti motore od 100 hiljada dinara pa navise,,,,,
    A policajci znaju da uglavnom takvi spadaju u nedodirljive!!!!!!!!!!...........
    Naravno i komunalna inspekcija ;na Keju posebno!!!!!!!!!!!!............
    I oni divljaju li divljaju...biciklistickim stazama!!!!!!!!!!!!...........
    Dobar deo biciklistickih staza je tik uz parking i parkirana vozila parkirajuci vozila do tockova,,,prednjim delom vozila,haubom zauzmu polovinu biciklisticke staze!!!!!!!!....
    Na dosta mesta nisu zavrsene pesacke staze a ima biciklistcka staza na primer Bulevar Oslobodjenja...i naravno biciklisticka staza posaje i pesacka....a nakon, sto ima pesacka staza,pesaci zaborave da se vrate na pesacku....
  • Dejan

    11.09.2012 18:01
    Veceras najezda nekulturnih rolerasa na stazi na keju. Obicno rolerasi smanje njihanje po celoj stazi da ih biciklisti mogu mimoici ili obici. Danas nekoliko grupa uporno zauzimaju stazu za bicikliste i dobacuju sto ne vozimo po tartanu. Kako bi se na takav nacin ostetio tartan jer nije ni namenjen za bicikle uporno sam vozio iza njih i zvonio dok se nisu poredjali u kolonu da ih mogu obici.
    Nisam siguran ali rolerasi imaju status pesaka i nemaju pravo da koriste biciklisticku stazu. Isto tako i vozaci motora ne smeju da koriste biciklisticku stazu a to veoma cesto rade.
  • ana

    11.09.2012 16:56
    odlična ideja. preporučila bi da obrate pažnju na deo od Vršačke do Bulevara Evrope prema centru, staza je u groznom stanju.
  • I

    11.09.2012 16:41
    A gde je moj ukradeni bicikl?
    ha ha... sad samo da policija unapredi bezbednost naše imovine , da pronađe lopove koji nemilice kradu biciklove, da nam ih vrati pa ćemo se opet voziti po mapiranim stazama!
  • 1 NS

    11.09.2012 16:40
    Saobraćajna kultura
    Nek mapiraju i devojke s decom koje stoje/hodaju bic. stazama, ispred semafora naročito.
    Kao biciklista imam neuporedivo više problema sa bahatim pešacima nego sa infrastrukturom. To me subjektivno više pogađa :) jer od infastrukture ne očekujem suvisle odluke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna